Търсене на имоти

Очаква се бум на "зелените" офиси в ЦИЕ

Бум на "зелените" офис площи в Централна, Източна Европа и на Балканите.

Очаква се бум на зелените офиси в ЦИЕСпоред проучване на Jones Lang LaSalle (JLL), представено по време на изложението на имоти MIPIM в Кан, тенденция към енергийно-ефективно офис строителство на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и в Югоизточна Европа (ЮИЕ) се ускорява.

На територията на ЦИЕ и ЮИЕ в момента има 670 хил. кв. м сертифицирани офис сгради, а над 500 хил. кв. м офиси, се намират на различен етап от получаване на зелени сертификати, което показва, че тенденцията се превръща в норма за бъдещи проекти. Повече от една трета от тези офиси се намират в Прага,която е следвана от Варшава, Букурещ и Будапеща.

В Полша има огромен обем от енергийно-ефективни площи в процес на строителство, които се очаква да излязат на пазара между 2012 и 2014 г, докато в Унгария 100% от инвентара, който се изгражда в момента ще бъде „зелен“.

Най-разпространените и широко прилагани стандарти за енергийна-ефективност в региона са BREEAM и LEED, представляващи съответно 64% и 36% от съществуващия офис инвентар.

Енергийно-ефективните сгради са синоним за качество и имат потенциала да привлекат все по-голям интерес с икономиите по отношение на наеми, доходност и оценки.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини